Незабутні враження від зустрічі з першим космонавтом незалежної України

31.01.2013, 14:27

«Готовьте себя к подвигам, на земле и в космосе, учитесь,овладевайте знаниями! К большому и великому путь начинается с малого,незаметного!»- ці чудесні слова, що зійшли з вуст великих космонавтів Феоктистова, Комарова, Єгорова, стали віщими. Космос підкорили багато космонавтів із багатьох країн, багатьох зустрічали різними оваціями, слізьми щастя при поверненні з цього чарівного й таємничого світу – космосу. Один із них – Леонід Каденюк - перший космонавт незалежної України.

Ще влітку, під час відпустки, з великим задоволенням прочитала книжку «Місія – Космос» - емоційно насичену розповідь першого космонавта України, Героя України, генерал-майора авіації, космонавта, льотчика-випробувача 1-го класу Леоніда Каденюка про його політ у космос у 1997 році у складі екіпажу космічного корабля «Колумбія». Видання містить надзвичайно цікаві описи етапів польоту, портрети його учасників і роздуми автора про Всесвіт, місце в ньому планети Земля і відповідальність людини за її майбутнє.

Зустрітися з Леонідом Костянтиновичем Каденюком мені поталанило 31 січня 2013 року на першому засіданні обласної Відкритої студії « Україна космічна» на відзначення 150 – річчя з дня народження В.І.Вернадського , яке проходило у приміщенні обласного Будинку художньої творчості. Організовано захід МОІППО, кафедрою природничо-математичної освіти та інформаційних технологій з метою популяризації досягнень фундаментальних наук та розкриття їх ролі в розвитку цивілізації, а також ушанування їх творців. Модератором інтерактивного спілкування виступила завідуюча кафедри природничо-математичної освіти та інформаційних технологій Клименко Людмила Олександрівна,кандидат педагогічних наук, доцент, заслужений працівник освіти України.

Майже більшість у залі була вражена, що зірковий гість має безпосереднє відношення до Миколаївської області. На Вознесенщині, за вісімнадцять кілометрів на північний схід від районного центру, є маленьке село Вознесенське. А трохи далі, в глибинку – ще одне, і ще менше – Солдатське,у яке ще хлопчиком,Леонід Костянтинович, майже щоліта приїздив у до своїх – дідуся і бабусі, до маминих родичів.

На запитання: «Як почувався у перші космічні хвилини?»

– Я відчув сильний вибух і гуркіт внизу. Корабель здригнувся і пішов угору. Стрімко пішов, розвернувся – і страшний гул почав затихати. Я втиснувся в крісло – треба було терпіти... Коли відірвався від крісла і почав плавати, зрозумів, що я в невагомості. Захотілося глянути на Землю.

Він побачив рідну планету маленькою, беззахисною. І, як м'яч, круглою. І бачив її – з 19 листопада по 5 грудня 1997 року – багато разів. Один виток космічного «Шатла» навколо Землі – всього за півтори години! Він пильно вдивлявся у цю блакить – чи не побачить із космосу два свої рідні, маленькі села – чернівецькі Клішківці і миколаївське Солдатське? Там, у холодному і безмовному космосі, вони додавали йому сил і віри у щасливе повернення.

Романтик, він ще хлопчиком спізнав свою тісну спорідненість із світом, прагнув цього, йшов до цього. І – дістався своєї мрії, торкнувшись рукою далеких зірок.

У своїй промові Леонід Костянтинович Каденюк неодноразово звертався до присутніх учнів, наголошуючи про значення отриманих знань та якісно здобутої освіти в майбутньому. Головний принцип життя Леоніда Костянтиновича: «Ні за яких обставин не втрачати почуття оптимізму». Після його виступу у мене залишилися незабутні враження,оскільки не кожного разу зустрінеш і почуєш космонавта. На згадку отримала автограф від Героя України,Каденюка Л.К.

Братошевська Світлана Вікторівна, ЗДВР ЗОШ №29, вчитель фізики

Кiлькiсть переглядiв: 977

Коментарi

Новини

Опитування

Хто відвідував наш сайт?

Календар

Попередня Липень 2018 Наступна
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031